Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Την αιτία των σημερινών δεινών, δεν θα μας την πεί ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Σαμαράς. Μας την λένε οι πατέρες της Εκκλησίας

Από το "Ημερολόγιο 2013, αφιερωμένο στην αντιμετώπιση των θλίψεων", των εκδόσεων "ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ".  Σε ψηφιακή μορφή εδώ.  Τηλ παραγγελιών: 2310212659

.."Οι κακοπάθειες στό σώμα καί όλα τα θλιβερά δίνονται γιά να σταματήσουν τό κακό και την αμαρτία. Μέ αυτά ο Θεός προσπαθεί να αποκόψη την ρίζα και αιτία τού κακού, κατά τον ίδιο τρόπο πού καί ο γιατρός με οδυνηρές εγχειρήσεις προσπαθεί να εξαλείψη την ασθένεια. Καταστροφές σε πόλεις και αφανισμός στρατιών και ναυάγια καί όλες οι πολυάριθμες φθορές (καταστροφές), είτε στήν γή, είτε στήν θάλασσα, είτε στόν αέρα, είτε από φωτιά, είτε από οποιαδήποτε αιτία, προέρχονται, γίνονται γιά να σωφρονήσουν καί συνετίσουν τούς υπόλοιπους, διότι ο Θεός την γενική κακία καί πονηρία των κοινωνιών περιορίζει με δημόσιες μάστιγες.  Ὀλα αυτά δέν είναι κακά, αλλά μέσα γιά διόρθωση τού πραγματικού κακού, πού είναι η αμαρτία. Μόνο δε αυτή είναι άξια να ονομάζεται κακό." (Μεγάλου Βασιλείου).


.."Κάθε κακό δεν είναι κακό. Κακά είναι οι αμαρτίες. κακά δεν είναι όσα μας προκαλούν οδύνη στο σώμα, όπως είναι οι αρρώστιες και τα τράυματα τού σώματος, η φτώχεια, οι ταπεινώσεις, οι οικονομικές ζημίες, θάνατοι συγγενών, τα οποία ενεργεί ( κατά παραχώρηση) πρός το συμφέρον της ψυχής ο σοφός και αγαθός Κύριος. Ο Οποίος αφαιρεί τον πλούτο από αυτούς πού τον μεταχειρίζονται αμαρτωλά για να καταστρέψει έτσι το μέσο τού κακού. Παραχωρεί αρρώστιες σ᾿ αυτούς πού συμφέρει να είναι το σώμα τους δεμένο με τις αρρώστιες, παρά να είναι ελεύθερο για να αμαρτάνει. Παίρνει με θάνατο εκείνους πού τούς συμφέρει ο θάνατος παρά η παράταση τής ζωής. Επίσης, προκειμένου να σταματήσει ο Θεός τις εκτεταμένες αμαρτίες, φέρνει πείνα, ξηρασίες, κατακλυσμιαίες βροχές, που αποτελούν μάστιγες κοινές πόλεων και ολοκλήρων εθνών" (Μέγας Βασίλειος).

.."Οι αγωνιστές πειράζονται για να αυξήσουν τον πνευματικό τους πλούτο. Οι αμελείς για να φυλαχθούν απ᾿ ό,τι τούς βλάπτει. Οι κοιμισμένοι, για να ξυπνήσουν. Οι απομακρυσμένοι, για να πλησιάσουν στό Θεό. Καί οι φίλοι τού Θεού, για να εισέλθουν στον άγιο οίκο του με παρρησία..Δόξα τω Θεώ που, με πικρά φάρμακα, μας χαρίζει την απόλαυση της πνευματικής υγείας."    (Όσιος Ισάακ ο Σύρος).

Δεν υπάρχουν σχόλια: